Actueel
Download
 

High-damping natuurrubber aardbevingsisolator

  De oplossing voor aardbevingsbestendig bouwen
                 
  Plaka Nederland introduceert een zeer efficiënte oplossing voor het realiseren van veilige gebouwen in aardbevingsgebieden. Het systeem is gebaseerd op de ‘base isolation technologie’ waarbij het gebouw door middel van high-damping natuurrubber isolatoren wordt geïsoleerd van de ondergrond. De isolatoren vangen de bewegingen van de aardbeving op en zorgen ervoor dat het gebouw de aardbeving kan doorstaan. Het systeem is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor bestaande gebouwen.   Icoon aardbevingsbestendig bouwen  
                 
  High-tech natuurrubber aardbevingsisolator   High-tech natuurrubber aardbevingsisolator praktijk  
                 
 

Het systeem bestaat uit een dubbele fundering met voldoende massa en stijfheid waartussen de aardbevingsisolatoren worden geplaatst. Dit vormt de basis voor het gebouw dat op deze wijze de trillingen ten gevolge van aardbevingen op kan vangen. Naast de toepassing bij nieuwbouw is dit systeem ook zeer geschikt voor bestaande gebouwen. 
 

 
 
Het systeem is door Plaka Nederland ontwikkeld in samenwerking met  deskundige partijen met elk hun eigen expertise gebied:
 
 
  Farrat Isolevel Ltd
Een innovatieve ontwikkelaar en producent
Farrat  
 

van bouwakoestiek oplossingen, trillingsdemping en thermische isolatiesystemen met ruim 50 jaar ervaring en een wereldwijd distributienetwerk.

 

 
 

TARRC
toonaangevend onderzoeks- en ontwikkelingsinstituut op het gebied van rubber wetenschap en technologie.

 

Tarrac  
       
     
 
  aardbevingsisolator van Plaka Nederland    
                 
 

Voordelen

Het plaatsen van isolatoren onder de fundering van het gebouw/woonblok is vaak een goedkoper alternatief dan het groter en zwaarder maken van de massa, die nodig is om de gebouwconstructie voldoende stijfheid te geven.

Bij bestaande gebouwen is een groot voordeel dat er geen ingrijpende bouwkundige voorzieningen binnen in het gebouw hoeven worden aangebracht. De duur van overlast voor de bewoners/gebruikers van het gebouw is op deze wijze tot een minimum beperkt.


Doorgerekend en getoetst

Plaka Nederland heeft de samenwerking gezocht met TNO DIANA et systeem door te laten rekenen met DIANA (Displacement ANAlyzer). Dit is een uitgebreid multi-purpose eindige elementen software programma, dat gericht is op berekeningen van een breed spectrum van civieltechnische en geotechnische toepassingen.  De analyses en resultaten zijn bijzonder positief en wordt visueel verduidelijkt in onderstaande illustraties.
 

Systeem op maat

Elke situatie en gebouw is uniek en vraagt om een op maat ontworpen oplossing. Afhankelijk van de functie, de eisen en constructie van het gebouw en de te verwachten trillingsniveaus worden de aardbevingsisolatoren per project ontworpen, geëngineerd en geproduceerd.
 
Wij helpen u graag bij het realiseren van een aardbevingsbestendig gebouw. Wij beschikken samen met onze partners over gespecialiseerde kennis en expertise, zodat we u een praktische en effectieve oplossing bieden. Hierbij kunt u rekenen op onze berekeningsservice en intensieve persoonlijke begeleiding tijdens het gehele project.
 

 

 
 
 
 

Aardbevingsbestendige woning

 
 

Door gebruik van de aardbevingsisolator minder scheurvorming in metselwerk

   
 


Schade zonder aardbevingsisolator

 

 


Minder schade met aardbevingsisolator

 

 
  Aardbevingsbestendig zonder isolator   aardbevingsmodel met isolator  
     

 

Bron:  
 TNO DIANA

 
         
         
                 
 
 


Contact

Mavotrans B.V.
Storkstraat 25
2722 NR Zoetermeer
T: +31 79 344 63 63
F: +31 79 344 63 88
E: info@mavotrans.nl
 

Plaka Group

MAVOTRANS OPLOSSINGEN VOOR DE BOUW

Mavotrans® is a registered trademark of Mavotrans B.V. 

© 2013 All rights reserved by Mavotrans