Actueel

Geluidbeheersing een zorg minder

Klik hier om het beeld te vergrotenKlik hier om de afbeelding te vergroten


Geluid is overal! Dit kan uiteraard gewenst zijn, denk aan muziek. Maar wat te doen als er sprake is van ongewenst geluid. Als we kijken naar zorginstellingen dan kan ongewenst geluid een negatieve invloed hebben op patiënten, personeel en bezoekers. Een goede geluidbeheersing en een juiste akoestiek in de gebruiksruimten van zorginstellingen zijn van essentieel belang. Plaka Nederland heeft ruim 40 jaar ervaring op het gebied van akoestiek. Met een zeer uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig assortiment producten is er voor elke ruimte een passende oplossing beschikbaar.

Meer en meer is men bewust van de invloed die de gebouwde zorgomgeving heeft op zowel patiënten, cliënten en bewoners maar ook op personeel en bezoekers. Er wordt daarom steeds meer aandacht besteed aan het creëren van een gebouw met optimale omgevingskenmerken. Geluid is één van die omgevingskenmerken die een positieve bijdrage kan leveren aan het welzijn, welbehagen en de gezondheid van de gebruikers van de zorggebouwen.


Klik hier om de afbeelding te vergrotenKlik hier om de afbeelding te vergroten

Onderzoek heeft aangetoond dat een goede akoestiek een positieve invloed heeft op de beleving en het comfort van een ruimte. De akoestiek is vaak een onbewuste, maar zeker niet te onderschatten, factor binnen een vertrek. Een ongunstige akoestiek en een te lange nagalmtijd van het geluid kan leiden tot concentratieverlies, desoriëntatie, versneld optredende vermoeidheid en hoofdpijn. Bij zorginstellingen zijn de negatieve gevolgen zelfs nog groter. Denk hierbij aan slaapproblemen, toename van onrust bij patiënten, een lagere pijngrens, geheugenverlies en meer irritatie. Terwijl juist bij zorggebouwen er een grotere behoefte is aan rust en stilte. Ook is een correcte geluidbeheersing van groot belang voor een goede communicatie tussen patiënt (cliënt of bewoner) en het personeel.

Lawaai bij zorginstellingen wordt onder andere veroorzaakt door de vele aanwezige geluidsbronnen zoals medische apparatuur, alarmsystemen, rammelende karren, telefoons, gesprekken, enz. Maar niet alleen de geluidsbronnen vormen het probleem. De veelal harde materialen die worden toegepast voor wanden, vloeren en plafonds veroorzaken een hoge geluidsreflectie, waardoor een zeer hinderlijke nagalm ontstaat. Door deze nagalm gaat men harder praten, gaat de televisie nog een tikje harder en wordt het geluidsniveau alleen maar hoger en daarmee de problemen alsmaar groter. Het is dan noodzakelijk om akoestische materialen in de ruimte aan
te brengen.


Klik hier om het beeld te vergrotenKlik hier om de afbeelding te vergroten

 


Klik hier
 

Wij helpen u graag bij het creëren van een optimaal akoestisch comfort

Plaka biedt u advies, berekeningen en calculatie voor alle akoestische
vraagstukken en indien gewenst een professionele verwerking.
  • Geluidmetingen en -berekeningen
  • Gratis geluidsanalyses
  • Praktisch en kostenefficiënt advies
  • Breed programma ruimte- en bouwakoestiek
  • Functionele en esthetische oplossingen
  • Veel variëteit in materialen, vormen en kleuren
  • Professionelen en zorgeloze verwerking

Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs 


Contact

Mavotrans B.V.
Storkstraat 25
2722 NR Zoetermeer
T: +31 79 344 63 63
F: +31 79 344 63 88
E: info@mavotrans.nl
 

Plaka Group

MAVOTRANS OPLOSSINGEN VOOR DE BOUW

Mavotrans® is a registered trademark of Mavotrans B.V. 

© 2013 All rights reserved by Mavotrans